Hitelfelvételről 5 percben


A hitelfelvétel bár jellemzően hasonló feltételek szerint zajlik az egyes bankoknál, mégis a hitelbírálati elvek, a kockázatvállalási hajlandóság és finanszírozási gyakorlat, árazás számos esetben eltérhet. Az alábbi 5 perces olvasni valóban a legalapvetőbb kritériumokat mutatjuk be, hogy aki hitel segítségével kíván ingatlant vásárolni, néhány alapfeltétellel és szükséges teljesítendő elvárással tisztában legyen. 

Az árazási eltérések, bár jellemzően nem nagy mérvűek, a jelzáloghitelre vonatkozó sajátosság szerint a hosszú időtáv tetemesre duzzaszthatja az elenyészőnek tűnő különbségeket. Ezért érdemes megfelelő körültekintéssel közelíteni a témát és minden a hitelt érintő kérdést megfelelően összehasonlítani, így a legmegfelelőbb és leggazdaságosabb konstrukciót kiválasztani. Ebben segítségre lehet megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező tanácsadó.

Minden banknál létezik egyedi hitelügylet, ill. olyan a sztenderdtől való eltérés, amely bár nem állná meg a helyét, megfelelő szakmai támogatással és/vagy piac ismerettel kivitelezhetővé válik. 

Amennyiben Ön is szeretné a legmegfelelőbb konstrukciót vagy egyedi kérdése/ügye van, töltse ki az alábbi űrlapot és 24 órán belül megfelelő szakmai segítséget kap.

Munkaviszony
Jellemzően 3 hónap munkaviszony és a próbaidő lejárta alapfeltétel a hiteligénylés esetében. Ettől eltérés csak fölfelé tapasztalható, azaz egy-két bank esetében 4 hónap, de akár 6 hónap munkaviszony is elvárt lehet. 
A munkaviszony lehet határozott, vagy határozatlan idejű. Amennyiben határozott idejű munkaviszonnyal rendelkezik az adós, a bankok elvárhatják, hogy egyszer hosszabbított vagy legalább még 1 év hátralévő idővel rendelkezzen. A gyakorlat ebben a kérdésben eléggé eltér. 
A külföldi munkaviszony, amennyiben uniós országbeli, sztenderd hitelügyletként kezelik. Egyéb unión kívüli ország, önálló megítélése szerint okoz fejtörést a bankoknak. Általában elmondható, hogy a gazdaságilag és politikailag kevésbé stabil országok nem preferáltak.

Munkabér
Alap feltétel a 8 órás minimálbér megléte, de egyes bankok ennél nagyobb, minimális összeget várnak el a háztartástól. Például a háztartás minimális összes jövedelme legalább 120 eFt. A csak szociális jellegű jövedelem nem megfelelő, bár terhelhető, amennyiben az ügyletben legalább 1 db 8 órás minimálbér jövedelem megjelenik.

Nemleges BAR(KHR) lista
Jelenleg BAR(KHR) listán szereplő személy nem kaphat hitelt. Ez igaz a BAR(KHR) státusz mindkét esetére, tehát sem aktív (tartozás fennáll) sem passzív (tartozást kifizették) státusz nem elfogadott. Ezt elsők között vizsgálja a bank. Jelenleg fedezetnyújtó, haszonélvező sem lehet BAR(KHR) listán szereplő személy. Rendkívül elenyésző és kivételes esetben van lehetőség az ettől való eltekintésre.

Életkor
A minimális életkor betöltött 18 év. A maximális életkor jellemzően 70 év körül mozog, de találkozhatunk 65 éves korhatárral is és jelzálog hitel esetén 78 éves maximális életkor határral. Érdekesség, hogy a lízing típusú finanszírozás esetén lehetőség nyílik a kor sokkal liberálisabb elfogadására is, így pl. lízingelni akár 70 éves korban is lehet, akár 15-20 évre.
A bankok néhánya a legfiatalabb szereplőhöz állítja be a futamidőt, így egy fiatalabb adóstárssal ez a probléma kikerülhető.

Jövedelem terheltség
A jelenlegi gyakorlat szerint a piacon lévő bankok a jövedelem 30 %-tól, 75 %-ig fogadnak el terheltséget. Ebbe minden hitel és kölcsön, ill. egyéb rendszeres kötelezettségnek bele kell férnie. Például a gyerektartás, munkabér előleg, hitelkártya – keretösszegének néhány százaléka – is idesorolandó. Nem számolnak a bankok a rezsi és egyéb megtakarítási kötelezettség vállalásával.

Terhelhető ingatlan
Az ingatlannak megfelelő piaci értéket kell képviselnie. Ezt az értéket a bankok általánosan 4-5 000 000 Ft értékhatárnál húzták meg. Létezik ettől eltérő szám is, például családi házak esetében nem ritka a 8 000 000 Ft érték minimum.
Ide sorolandó szempont az építési technológia, hiszen néhány bank például a vályog falazatú ingatlant nem fogadja el fedezetként. A könnyűszerkezetes házak esetében bármilyen pénz átadás előtt érdemes kikérni a bank véleményét, mert az öreg vagy ÉMI/ÉME engedéllyel nem rendelkező házak könnyen kiesnek a finanszírozási körből.
Amennyiben a megvásárolandó ingatlanunk nem elfogadható, lehetőség van helyettesítő ingatlan bevonására, amelynek minden szempontból meg kell felelnie az előírásoknak.

Önerő
Jelenleg a jogszabályi kötelem szerint, minimális önerő mértéke 20 %. A piacon lévő bankok általában 25 % önerőt kérnek. Amennyiben nem rendelkezik valaki ekkora készpénz önerővel, úgy pótingatlan bevonásával helyettesítheti azt.

Jellemzően 1 – 30 MM Ft hitelösszeg
Sztenderd hitelösszeg 1 000 000 Ft és 30 000 000 Ft között mozog. Néhány bank, nem határoz meg felső korlátot, míg néhány a minimális hitelösszeget 2 000 000 Ft, de akár 5 000 000 Ft hitelösszegben határozta meg.

2 – 35 év közötti futamidő
A hitel minimális futamideje szintén eltérhet, így elképzelhető az 1 év, de minimálisan találkozunk 6 éves futamidővel is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a hitelt fizetni kötelező több évig, hiszen az előtörlesztés lehetősége minden esetben adott. 

Vállalkozók esetében általában 1 lezárt üzleti év
A bankok mindegyike nyújthat hitelt vállalkozóknak is, azonban minimálisan általában 1 év lezárt üzleti év működést várnak el. A különbség általában abban van, hogy eltérő a jövedelem figyelembe vételének módja. Sok esetben kizárólag a bejelentett mögöttes jövedelem a mérvadó, azonban találkozunk az árbevétel alapú finanszírozás lehetőségével is.

Rendezett NAV háttér
Amennyiben vállalkozóként fordulunk a bankhoz hitelért, szükségünk lesz a NAV 0-s és adott esetben egyéb, például önkormányzati 0-s igazolásra. Ez alapdokumentum, tehát amennyiben nem rendelkezünk NAV 0-s igazolással, úgy ezen helyzet rendezésére sem kérhetünk hitelt a banktól.

További kérdés esetén kattintson az alábbi linkre és 24 órán belül megfelelő szakmai támogatást kap, hogy célját a legmegfelelőbb eszközökkel érje el.

HITEL IGÉNYLÉSE
Á.SZ.F.   •   ADATVÉDELEM   •   HITEL, LÍZING FINANSZÍROZÁS   •   ÉRTÉKBECSLÉS   •   BIZTOSÍTÁS   •   ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY   •   ÜGYVÉDI SZOLGÁLTATÁS
Copyright © 2010-2019 Minden jog fenntartva.   •   hasznos linkek   •   Első Ingatlan Centrum -Hitelfelvételről 5 percben