Közvetítő megbízása


Ingatlanközvetítőt megbízhatunk az ingatlanunk eladására, bérbeadására és akár arra is, hogy számunkra megfelelő lakást, házat, egyéb ingatlant kutasson fel a piacon. Ennek számos előnye van, de e mellett néhány dologra érdemes odafigyelni.

Idő, energia
Érdemes tehát a közvetítő megbízása, mert időt, energiát takarít meg nekünk. Ma már a kialakult piaci viszonyok miatt, önállóan sokkal nehezebb értékesíteni egy ingatlant mint korábban. Gyakorlatilag az adás-vételek 90-95 %-a az interneten kezdődik, vagyis az ott található hirdetési felületeket használják az értékesítők. Ez egyrészről jó, hiszen kényelmes, de mivel sok iroda használja ezeket a lehetőségeket, az ezzel járó kellemetlenségek is megjelentek. Ha például feladunk egy hirdetést, könnyen lehet néhány órán belül csak hosszas keresgélés után találnánk meg, mert az addig eltelt idő alatt, sokan sok új hirdetést adtak fel. Az ingatlanirodák figyelik a hirdetéseket és megfelelő rendszerességgel frissítik azokat, vagy rendelkeznek erre vonatkozó megállapodásokkal a hirdetési szolgáltatókkal. E mellett, akár a környék, akár távolabbi hirdetési lehetőségeket is kihasználnak például szórólapos módszerekkel.

Megfelelő szakmai tapasztalat
Ha megbízunk ingatlanértékesítő irodát vagy akár többet is, a szakmai hozzáértésüket érdemes firtatni, hiszen megfelelően felkészült értékesítő, aki sok ingatlant adott már el, tudja mire is kell odafigyelni egy adás-vétel során. Általában egy lelkiismeretes értékesítő igyekszik jól megismerni az ingatlant, amit értékesíteni szeretne, ezért elegendő időt tölt az ingatlanban, a házban, a környéken.

Területi tapasztalat
Az az ingatlaniroda specializálja magát egy területre, annak minden részletével tisztában lesz. Ez fontos, hiszen a leendő vásárló könnyen lehet, nem ismeri a környéket és így számára fontos tényezőkre az értékesítő felhívhatja a figyelmét. Ha valakinek fontos az iskola közelsége és a közvetítő tapasztalt, eltudja mondani, hol található az iskola, hogyan juthat el oda a vevő és mennyi idő alatt, de akár alternatív megoldásokat is tud kínálni.

Szerződés
Az ingatlanközvetítő iroda szerződést fog kötni az eladóval, amelyben bizonyos részleteket rögzítenek. Ha esetleg a képviselő nem szorgalmazná az írásos megállapodást, Ön mint megbízó, ehhez mindenképp ragaszkodjon. Mindenképp olvassa át a szerződést és ha nem ért egyet egyes pontjaival jelezze észrevételeit. Számos kellemetlenség elkerülhető, ha minden részletet tisztáznak előre. Ha módjában áll, az ötperces megbízás felvételét kerülje el és kérjen kellő tájékoztatást az iroda szolgáltatásairól, ill. arról, hogy Önnek, mint megbízónak és egyben eladónak, milyen kötelezettségei származnak a megbízás aláírásából. Fontos például, meddig terjed a megbízás, hány százalék lesz a sikerdíj, ki adhatja el a lakást, milyen esetekben jár a sikerdíj az irodának.

Á.SZ.F.   •   ADATVÉDELEM   •   HITEL, LÍZING FINANSZÍROZÁS   •   ÉRTÉKBECSLÉS   •   BIZTOSÍTÁS   •   ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY   •   ÜGYVÉDI SZOLGÁLTATÁS
Copyright © 2010-2019 Minden jog fenntartva.   •   hasznos linkek   •   Első Ingatlan Centrum -Közvetítő megbízása