Amire érdemes odafigyelni


Lakásvásárlás hosszú évekre, akár egy életre szóló választás eredménye. Nem mindegy, milyen környezetben, körülmények között élünk majd leendő otthonunkban. Az alábbiakban összeszedtünk néhány paramétert, amit érdemes tisztázni, ellenőrizni, megkérdezni, mielőtt szerződést írnánk alá, hiszen később sokkal több kellemetlenség érheti a nem körültekintő vásárlót.

Lakóközösség, szomszédok

Vásárlás előtt fontos minél pontosabb képet kapni a lakáson kívüli tényezőkről is, így például egy ház lakóközösségéről, szomszédokról. Ebben segíthet gondnok vagy a házban régóta lakó személy. Érdemes bekopogni és segítséget kérni e témában is.

Ház állapota
A közös képviselőtől érdeklődhetünk a ház gépészeti állapotáról és amennyire lehet szemrevételezni azt. A pince, padlás sokat elárulhat.

Műemlék
Tisztázandó, a ház élvez-e műemlék védettséget. Ez egy későbbi felújítás, ill. a ház fejlesztési lehetőségit nagyban befolyásolhatja.

Beruházás
Tervezik-e a padlástér eladását, beépítését, esetleg más fejlesztést.

Felújítás
Tervezik-e a ház felújítását, a lakóközösség álláspontja a témával kapcsolatban.

A ház pénzügyei
Képez-e a társasház felújítási alapot, rendben van-e a ház költségvetése, rendesen fizetik-e a lakók a közös költséget.

Jogi háttér
Vizsgálja meg az ingatlan jogi hátterét, akár már előre. Helyrajzi szám alapján kikérhető az ingatlan tulajdoni lapja, ebből ellenőrizhető a tulajdoni viszony, az ingatlanon lévő terhek, stb.

Közüzemek állása
Birtokba adáskor készítsenek jegyzőkönyvet a közüzemi mérők állásáról.

Felújítás
Ha tapasztalható valamilyen javítási szükséglet vagy az ingatlan felújítást igényel, kérje szakember véleményét.

Támogatás
Érdeklődjön a helyi önkormányzatnál, kaphat-e támogatást a vásárláshoz.

Környezet
Több napszakban is ismerje meg a környéket, az ingatlan környezetét.

Lakóház esetén

Jogi rendezettség
Minden esetben kérjen földhivataltól térképmásolatot és ellenőrizze az ingatlan jogi helyzetet és akár érdemes az önkormányzatnál érdeklődni a bejelentéseket illetően.

Engedélyek
Könnyűszerkezetes ház esetén érdemes ÉMI/ÉME engedéllyel rendelkező házat vásárolni, ez banki finanszírozás esetén okozhat problémákat, de a megfelelő minőségi háttér a vevőnek is nyugalmat ad.

Állapot
Ellenőrizze vagy ellenőriztesse az ingatlan gépészeti és statikai állapotát. Fontos árkérdés lehet, a szükséges felújítások, beruházások várható költsége.

Területi rendezettség
Ellenőrizze a telekhatárok betartását, egyéb jogi bejegyzéseket, például szolgalmi jogokat az ingatlanon.

Környezet
Érdemes föltérképezni a környéket, közlekedés, infrastruktúra, például vásárlási lehetőségek, iskola, egyéb ellátottság tekintetében, továbbá a szomszédi viszonyok sem elhanyagolhatóak.

Fejlesztések
Érdemes érdeklődni az önkormányzatnál a várható fejlesztéseket, beruházásokat illetően, amelyek érintik a környéket. Az esetleges kényelmetlenségek, jövőben árváltoztató tényezők ezzel szűrhetőek.

Á.SZ.F.   •   ADATVÉDELEM   •   HITEL, LÍZING FINANSZÍROZÁS   •   ÉRTÉKBECSLÉS   •   BIZTOSÍTÁS   •   ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY   •   ÜGYVÉDI SZOLGÁLTATÁS
Copyright © 2010-2019 Minden jog fenntartva.   •   hasznos linkek   •   Első Ingatlan Centrum -Amire érdemes odafigyelni