Vásárlás anyagi vonzatai


Amikor ingatlant vásárolunk, a megvásárláshoz szükséges pénzen kívül, további költségek fedezetére rendelkeznünk kell anyagi forrással. Amennyiben hitelből történik a vásárlás, magasabb költséggel kell számolnunk, mint készpénzes vásárlás esetén, hiszen a hitel megszerzésének bizony díja van.

Alábbiakban azon költség tételeket olvashatjuk, amelyeket valószínűleg meg kell fizetnünk, amennyiben lakóingatlant vásárolunk.

Ügyvédi költség
A piaci gyakorlat szerint, az ügyvédet a vevő hozza és annak díját is neki kell fizetni. Előfordul, hogy az eladó is képviselteti ügyvédi háttérrel magát, de ez már saját külön költségére történik. A piacon eltérő összegért dolgoznak az adás-vételt bonyolító ügyvédek. Jellemzően 0,5 - 1 % + ÁFA díjra kell számítanunk, amelynek alapját az ingatlan vételára jelenti. Általában minél magasabb egy ingatlan vételára, fajlagosan annál alacsonyabb ügyvédi díjra számíthatunk. Előfordul, hogy vidéki viszonylatban olcsóbb díjakkal találkozunk, de ez esetben számolnunk kell a távolságból fakadó kényelmetlenségekre és többlet költségekre. Amennyiben nem rendelkezik ügyvédi ismeretséggel, az alábbi linkre kattintva kérheti a cégünkkel kapcsolatban álló ügyvédi iroda szolgáltatásait.

ÜGYVÉDI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYLÉSE

Tulajdoni lap és térképmásolat
Ingatlanvásárlás esetén, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az ingatlan jogi hátterével, paramétereivel, az eladó és ingatlan viszonyával, illetve minden, az ingatlant érintő információval. Ennek érdekében tulajdoni lapot, lakóház esetében a tulajdoni lap mellé helyszínrajzot vagy más néven térkép másolatot kell kikérnie a vásárlónak az illetékes földhivatalból. Jelenleg kérhetünk hiteles másolatot ezen okmányokból, illetve kérhetünk a takarnet rendszerből, amelyhez jellemzően ügyvédek, egyéb szervezetek férnek hozzá.
Ha mi kérjük ki a földhivatalból a teljes hiteles tulajdoni lapot, annak díja 6 250 Ft. Térkép másolat díja jelenleg 3 000 Ft

Tulajdonjog bejegyzés illetéke
Ha sikerült megkötnünk az adás-vételi szerződést, azt az ügyvéd be fogja vinni a területileg illetékes földhivatalba és azt érkezteti, így az ingatlan bejegyzései között széljegyen megjelenik. Ezért a tulajdonjog bejegyzéséért eljárási illetéket kell fizetnünk, jelenleg ennek összege 6 600 Ft

A végleges tulajdonjog átruházó nyilatkozat benyújtása esetén már nem kell külön fizetnünk az eljárásért.

Visszterhes vagyonszerzési illeték
Az adás-vételt bonyolító ügyvéd a szerződés beadásával a NAV felé is elindítja a vagyonszerzés lejelentését. Ennek következményeként a NAV kiszabja a vagyonszerzési illetéket, melynek mértéke jelenleg lakóingatlanok esetében 4 % az átruházási érték alapján. Az illetéktörvényről és részletes számítási módjáról a Tudnivalók a fizetendő illetékről linken olvashat bővebben.

Példaként említve, egy 15 000 000 Ft értékű ingatlan esetében a fizetendő illeték mértéke 600 000 Ft. Ha ha vásárlástól számított 1 éven belül, vagy azt megelőzően 1 évvel történt lakóingatlan értékesítés, illeték mérleg készítendő, így annak fizetendő mértéke alacsonyabb lesz.

Banki hitel igénylése esetén

Banki hitel igénylése esetén a költségeink megnövekedhetnek, hiszen a hitel megszerzésének több folyamata és ahhoz kapcsolódó költsége van. Jó hír azonban, hogy a bankok nagyon gyakran alkalmaznak akciókat, kedvezményeket, amely alapján több költség is elengedésre kerül. Pontos piaci helyzet, lehetőségek megismerése érdekében regisztráljon weboldalunkon és hamarosan szakértő keresi Önt, hogy tisztázzák a felmerült kérdéseket.

HITELTANÁCSADÁS IGÉNYLÉSE

Értékbecslés díja
Az értékbecslés díja jellemzően helyszínen fizetendő vagy bankban előre átutalással teljesíthető. Általános mértéke 30 000 Ft. Ettől eltérő díjazásra csak szélsőséges, például igazán nagy méretű ingatlan esetében kell számítani.

Folyósítási jutalék
A folyósítási jutalék mértéke jellemző 1 %, melynek alapja a felvett hitelösszeg. Amennyiben lakáshitel miatt fordultunk a bankhoz, ez a költség külön fizetendő.

Közjegyzői okirat díja
A közjegyzői okirat díja mutathat eltérést a piacon. A díj például 5 000 000 Ft hitel esetében 50 000 Ft körül mozog. Minél nagyobb a hitelösszeg, fajlagosan annál alacsonyabb költséget kell fizetnünk. Egy 20 000 000 Ft nagyságú hitel esetén a díj 80 000 Ft körül mozog.

Jelzálog bejegyzés illetéke
Jelzálog bejegyzési illeték a földhivatalnak fizetendő eljárási illeték, amely a bank jelzálogjogának bejegyzéséért kerül felszámításra. Ennek díja mindenhol fix, jelenleg 12 600 Ft.

Vagyonbiztosítás
Hitelfelvétel esetén kötelező, a bank folyósítási feltételként írja elő a lakásra/házra vonatkozó ingatlan biztosítás megkötését. A bank csak az ingatlant kéri biztosítani. Ennek díja az ingatlan értékétől függ. Egy átlagos 10 000 000 Ft értékű társasházi lakás biztosítási díja havi szinten 1 500 - 2 000 Ft. Ez biztosítótól, termékektől, kiegészítőktől nagyban függhet.
Ha szeretne ajánlatot kérni ingatlanbiztosításra, de akár életbiztosításra hitel felvétele mellé, az alábbi link útján kérjen visszahívást!

BIZTOSÍTÁS IGÉNYLÉSE

Összességében tehát, amennyiben hitel nélkül vásárolunk a például 15 000 000 Ft értékű használt lakóingatlant és nem vagyunk jogosultak illeték kedvezményre, fizetnünk kell:
körül-belül 110 000 Ft ügyvédi költséget
tulajdoni lap-térképmásolatért 9 250 Ft-ot - térképmásolat csak lakóház, telek esetén szükséges
tulajdonjog bejegyzési illetékre 12 600 Ft-ot
NAV felé illetékre 600 000 Ft-ot - használt ingatlan esetében és mentesség nélkül (pl. első lakáshoz jutók 35 éves kor alatti kedvezménye)
Összesen: 731 850 Ft fizetendő költség.

Amennyiben nem általános költség számításra kíváncsi, a pontos adatok és részletek ismeretében tudunk Önnek segíteni és díjmentesen kiszámoljuk, mekkora kiadásra számíthat. Írja meg nekünk pontos paramétereit a vásárlásának és 48 órán belül megírjuk a megadott e-mail címre mire kell számítania.

KALKULÁCIÓ IGÉNYLÉSE

Á.SZ.F.   •   ADATVÉDELEM   •   HITEL, LÍZING FINANSZÍROZÁS   •   ÉRTÉKBECSLÉS   •   BIZTOSÍTÁS   •   ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY   •   ÜGYVÉDI SZOLGÁLTATÁS
Copyright © 2010-2019 Minden jog fenntartva.   •   hasznos linkek   •   Első Ingatlan Centrum -Vásárlás anyagi vonzatai